ga mee fietsen

Gedragsregels trainingen

Bij deelname aan de trainingen geldt een aantal gedragsregels. Verwacht wordt dat iedere deelnemer de regels voorafgaand aan de trainingen leest, deze onderschrijft en zich hier tijdens de trainingen aan houdt. Het fietsen blijft dan voor iedereen binnen de groep veilig en aangenaam. Dit komt tevens het imago van wielrenners en het toerfietsen in zijn algemeenheid ten goede.


De regels:

Er wordt als groep gereden, dus: ‘Samen uit, samen thuis!’ Onderweg ‘uit de training’ stappen kan alleen met toestemming van de trainer Iedereen houdt zich aan de verkeersregels. Er wordt geen afval op de weg of in de berm gegooid. Het dragen van een helm is verplicht.


We houden rekening met elkaar, dus: Bij een klim wachten we bovenaan tot de laatste boven is. Na een bocht en/of lastige situatie, houden de voorste fietsers tempo in totdat de groep weer aaneengesloten is. Bij pech wordt er gewacht en geholpen bij de reparatie. Nieuwe deelnemers in een groep worden opgevangen en begeleid. Iedereen doet een deel van het kopwerk en krijgt daar ook de kans voor. Iemand die duidelijk moeite heeft met het tempo, mag op de tweede of derde rij fietsen. Als iemand het tempo niet aan kan, wordt er gewacht en het tempo aangepast. De trainer kan mogelijk een andere oplossing kiezen. Als iemand meerdere weken het tempo niet aan kan, wordt de betreffende persoon hierop aangesproken. Als iemand aanzienlijk beter is dan de overige deelnemers gaat deze niet op kop rijden en het tempo bepalen. Beter is helemaal achteraan fietsen of bewust anderen uit de wind houden. De voorste rijders bepalen de richting en geven dat duidelijk aan: richting aangeven met arm en roepen. Bij twijfel rustig rechtdoor fietsen (indien mogelijk). Een kruising wordt zoveel mogelijk als groep overgestoken. Signalen m.b.t. obstakels worden bij voorkeur met armsignalen en daarnaast ook duidelijk hoorbaar voor de renners direct achter je doorgegeven. Het tempo wordt aangepast aan de situatie. Nooit abrupt van richting veranderen of remmen, tenzij het echt niet anders kan. Iedereen wordt geacht deel te nemen op een goed onderhouden racefiets.

(bron: NTFU)