2018, vanuit Praag naar huis

Totale afstand: 1300 Km

Aantal lekke banden: 3

We gaan met de trein naar Praag, een lange overstap in Berlijn, ’s avonds laat aankomst in Praag, dan in het donker op zoek naar het hotel. We blijven eerst een paar dagen rondkijken, voordat we op de fiets stappen, wat een prachtstad!
Na een paar dagen wandelen moeten de benen weer wennen aan het fietsen. Het is ook even wennen aan het fietsen met navigatie, dit jaar voor het eerst. Het is warm, ook ’s nachts.

De route is echt mooi glooiend landschap, af en toe een lekkere klim ertussendoor. In Plzen fietsen we langs de bierbrouwerij, dat is een dorp op zich. De marktpleinen in de steden zijn fantastisch, in Cheb staat een heuse ANWB paddenstoel! In Duitsland kunnen we alles weer verstaan en lezen, en krijgen we de klimmen, prachtig door het bos, hier is het met 30 graden redelijk koel. In Coburg hebben we de hele camping voor onszelf, donkere wolken verschijnen, met de zon erachter. Prachtig gezicht, maar geen druppel regen!. We passeren de voormalige DDR grens een paar keer, behalve een informatiebord en een vervallen wachttoren is er niets meer van te zien. In Eisenach fietsen we omhoog naar de Wartburg, bezoeken we het geboortehuis van J.S. Bach.
Bij Wahlhausen laten we de fietsen eerst staan en gaan op aanraden van de campingeigenaar lopend naar het Grensmuseum, heel indrukwekkend over de patrouillebaan langs het ijzeren gordijn te kunnen lopen, er staat nog ruim een kilometer. Het museum lijkt in eerste instantie klein, maar er is meer dan genoeg te zien.

De route is gebaseerd op bestaande fietsroutes langs rivieren, af en toe een heuvel over om bij de volgende rivier te komen, het is prettig fietsen. We volgen de Werra, Fulda, zij gaan samen verder als de Weser, verderop langs de DIemel, Lippe om vervolgens bij Wesel verder langs de Rijn te fietsen.
Dan zijn we ook snel weer in Nederland, nog 1 nachtje kamperen en weer thuis.
3 lekke banden, 1300km, 2 regenbuien, 4 dagen is het kouder dan 30 graden