1983, Inspiratie…

Totale afstand: 300 Km

Aantal lekke banden: 0

In het fotoboek van mijn vader zie ik een foto met tent en fietsen. Het is van een fietstocht naar Duitsland en Luxemburg, halverwege de jaren 50. Dat wil ik ook doen! Maar dat mag pas als ik 14 ben.
14 jaar, ik mag met mijn vader naar Luxemburg, op de fiets! We hebben een tent, zo’n degelijke katoenen, heel zwaar. Ik mag op de fiets van mijn moeder, 3 versnellingen. Er worden fietstassen gekocht, van canvas want die zijn sterk. We hebben nog een luchtbed en een slaapzak.
Het kooktoestel is een Primus (nog diezelfde die in de jaren 50 ook meeging!), eerst voorverwarmen met spiritus, dan pompen en hij doet het! We fietsen 3 dagen en nemen een mini-blikopener en 3 blikken soep mee, erwtensoep, bruinebonensoep en tomatensoep. Ook de pannetjes en het mes zijn nog diezelfde uit de jaren 50, toen heel modern, van aluminium.

Wat ik leerde: dat er bij iedere kerk een begraafplaats en water is, dat ik niet teveel spullen mocht meenemen, niet langs de rand van de weg fietsen maar zorg voor uitwijkmogelijkheid, geen afwasborstel nodig had (dat kan ook met een polletje gras..), dat je op een oude fiets de wereld rond kan.
Wat ik mij kan herinneren: dat die degelijke primus het eigenlijk helemaal niet goed deed, we hadden een zelfgemaakt windschermpje van hout.

Die primus heb ik nog als herinnering, de pannetjes doen het ook leuk als plantenbak. De canvastassen doen het nog op de boodschappenfiets. Het mes en de blikopener worden nog steeds gebruikt, het windscherm gaat ook nog regelmatig mee, de rest van de uitrusting is in de loop der jaren vervangen.
Plezier hebben we nog steeds!

Het internet is voor mij een fijne inspiratiebron voor korte en langere tochten. Met mijn avonturen hoop ik op mijn beurt ook anderen te inspireren. Hier lees je een selectie uit de vele fietsavonturen, en er is nog zoveel te ontdekken op de fiets.

Luister ook eens naar deze podcast van Fietskriebels: klik hier om de podcast te luisteren