2020 Rondje Nederland

Totale afstand: 1850 Km

Aantal lekke banden: 0

2020. Onze geplande reis gaat niet door, een andere keuze is snel gemaakt, we fietsen de Grensroute, nu dan samen. In 2 dagen fietsen we langs Kinderdijk naar Zeeland, de ‘start’ van de Grensroute ligt bij Grenspaal 369 bij Cadzand. Eigenlijk is dat de finish, we fietsen de route in tegengestelde richting. Sint Anna ter Muiden is het meest zuidwestelijke punt van Nederland, klein, maar een bezoek waard. We volgen de grensroute, komen veel, heel veel grenspalen tegen, bekijken de reconstructies van de Doodendraad, genieten van het mooie weer en de rust. De route slingert tussen België en Nederland, we raken de tel kwijt hoeveel keer we de grens oversteken. Eerst de grensroute afronden, dan zien we wel. Gedurende onze rit hebben we het over het zuidwestelijkste punt van Nederland, de route eindigt in Vaals, bij grenspaal 1, tevens het hoogste punt van Nederland. Niet het zuidelijkste, dat blijkt grenspaal 12 te zijn!

Ja, en dan? Wat na grenspaal 1, het zuidwestelijkste, zuidelijkste en hoogste punt van het Nederlandse vasteland? Dat zoeken we op…oef, het meest oostelijke punt ligt dus niet in de Achterhoek, maar helemaal in Groningen, Bij Bad Nieuweschans. Halen we dat? Ach we zien wel, we gaan in ieder geval die kant uit. Hé, Limburg, hier heb ik eerder veel gefietst, hier is ergens het smalste stukje Nederland, ook leuk! En hier is ook het westelijkste punt van Duitsland. We zitten vaak ‘s morgens vroeg al op de fiets, over heel rustige weggetjes, verhard en onverhard, we zien fazanten, overstekende reeën, een vosje, af en toe een andere fietser of wandelaar. Noordwaarts, langs de grens met Duitsland. We zien de Rijn ons land binnenkomen, fietsen door de Achterhoek, Twente, bij Coevorden zijn we in Drenthe. De vakantie is ongeveer halverwege, we gaan door, bezoeken voor het eerst Bourtange, dan verder op zoek naar het oostelijkste punt. Overal staan altijd bordjes, behalve…..juist.

Na het oostelijkste punt gaan we door oost Groningen, minstens zoveel wind als in Zeeland en erg rustig, maar heerlijk fietsen. Rond Delfzijl is het bijzonder fietsen, een paar verdwenen dorpen rond de industrie. We fietsen helemaal over de dijk met dikke tegenwind naar het noordelijkste punt van het Nederlandse vasteland, de Noordkaap! Op de dijk staat een mooi kunstwerk, Kaap Noord oftewel de Hemelpoort. Extra leuk natuurlijk, omdat wij 3 jaar hiervoor op de échte Noordkaap stonden, in Noorwegen. Via Uithuizen gaan we weer zuidwaarts, via stad Groningen door Drenthe naar Overijssel. Fietsen door Giethoorn kon eigenlijk nooit, veel te druk, ‘s morgens vroeg in 2020 kon het wel. Bruggetjes op- en af, smalle paadjes. We bedenken voor deze reis nog een laatste punt: het middelpunt van Nederland, in het bos bij Lunteren.