2013, naar Berlijn

Totale afstand: 1301 Km

Aantal lekke banden: 3

Alle spullen compleet? Fietsen, tassen, tenten, stoeltjes, kookspullen, er past best veel op de fiets.
2013, we fietsen nog niet met navigatie, maar eenvoudig met een boekje van Bikeline. De route is duidelijk aangegeven, deze zogenaamde R1 maakt deel uit van een lange route: van Boulogne sur Mer naar Sint Petersburg. Wij kiezen Berlijn als einddoel.

Het wordt de eerste langere fietsreis voor manlief, we starten thuis. We fietsen over de Posbank richting Achterhoek, de 2e dag zijn we Nederland al uit. De 3e dag is er eentje met heerlijke Kaffee und Kuchen, maar ook een lekke band en een rammelende bagagedrager. Het is erg warm, ik ben niet fit, we doen kortere dagafstanden. In veel dorpjes is een kerk, daar is altijd schaduw en meestal ook water. Het landschap is afwisselend, licht glooiend maar goed te doen.

In het Harzgebergte wordt het even serieuzer klimmen, er is behalve een verkeersbord niets meer te merken van de oude DDR grens. Een mooie streek met nog veel vakwerkhuizen in steden en dorpen.
We maken een omweg langs Ferropolis, een baggermolenmuseum, imposante bouwwerken.
Behalve mooie natuur, rustige dorpen is er volop geschiedenis te vinden. We komen door Dessau vooral bekend vanwege de kunsthogeschool Bauhaus en Lutherstadt Wittenberg. Wittenberg is een relatief kleine stad, vaak beschouwd wordt als de plaats waar de Reformatie begonnen is. In de stad bevinden zich onder meer de Slotkerk, waar Luther zijn 95 stellingen aan de deur zou hebben genageld.
Berlijn komt in zicht, vanaf Potsdam zijn we in Berlijn! En vanaf hier is het nog een halve dag fietsen naar het centrum. Wat een heerlijke stad om doorheen te fietsen, goede bewegwijzering en brede fietspaden.
We maken even snel wat foto’s bij de Brandenburger Tor en fietsen dan ook snel weer Berlijn uit. Onze plannen zijn gewijzigd, het fietsen gaat lekker, het is erg mooi weer, we besluiten met z’n allen nog door te fietsen naar de grens met Polen. Het wordt overal rustiger, lege, verlaten dorpen. 2 dagen na Berlijn staan we aan de grens met Polen, we fietsen een rondje door het dorp, daarna weer naar Berlijn. We blijven nog 4 dagen in Berlijn en doen bijna alles met de fiets.
We gaan met de fietsen in de trein weer terug.