Denemarken 2022

Totale afstand: 2120 Km

Aantal lekke banden: 0

Tja, de vlucht naar de oorspronkelijke bestemming werd geannuleerd, wat doen we? Die keuze was snel gemaakt, we hadden positieve verhalen gehoord over de Oostzeeroute (900 km) in Denemarken, het blijkt een schot in de roos! We hadden jaren eerder al kennisgemaakt met fietsen in Denemarken. Lekker rustig, kleine en nog kleinere wegen, volop mogelijkheden om te overnachten: b&b, campings, shelters. En als je denkt dat Denemarken vlak is heb je het goed mis, er zijn genoeg hoogtemeters per dag. Mooie uitzichten over wuivende graanvelden, zon, zee en natuurlijk de onvermijdelijke wind.

Na de Oostzeeroute volg ik solo de Jutlandroute noordwaarts, deze route ken ik nog van mijn noordkaapreis, ik fiets in gedachten alweer verder…

Deze keer stop ik op andere plaatsen en maak ik nog een ommetje naar het hoogste punt van Denemarken, 170,89 meter :-), niet bijster hoog, wel een prachtig uitzicht. Na Frederikshavn door naar Grenen, het noordelijkste punt! Dan komt er een eind aan de hoogtemeters, ik fiets via de Vestkystruten (600km) terug naar het zuiden, ik word positief verrast voor de rustige bosweggetjes door de duinen en natuurgebieden.

De bewegwijzering is op zowel de Ostersøruten (korte, soms venijnige klimmetjes) als Vestkystruten (zo goed als vlak) werkelijk perfect, er zijn geen gpx bestanden nodig. De wegen variëren van strak nieuw asfalt tot gravel. Waar je wel rekening mee moet houden is dat ook hier het platteland leegloopt, op tijd boodschappen doen en een thermosfles of brandertje mee voor de koffie. De Jutlandroute volgt een groot deel de Haervejen, staat bol van de geschiedenis, het boekje hierover is verkrijgbaar bij europafietsers en de fietsvakantiewinkel.

Denemarken, je was geweldig, ik kom nog een keer terug!