2019, naar Rome

Totale afstand: 2375 Km

Aantal lekke banden: 1

Voor het eerst kunnen we de route niet aaneengesloten fietsen. In mei fietsen we tot Basel, in de zomer met de trein naar Basel en verder fietsend naar Rome. Onze fietsen en uitrusting is nog nooit zo compleet en goed geweest. Navigatie op de fiets! Naar Rome fietsen levert bij fietsers de vraag op welke route je neemt: Reitsma of Benjaminse. Het wordt Benjaminse, omdat ik Reitsma al eerder een groot deel fietste.
Met redelijk mooi weer fietsen we naar het zuiden, in België pakken we vanaf de Vennbahn de route van Benjaminse op. De Vennbahn slingert op de grens van België en Duitsland over een oude spoorlijn, heerlijk fietsen! We fietsen al door het 4e land deze reis: Luxemburg. Een dag later zijn we in het 5e land: Frankrijk. Thionville, Metz, we kennen het alleen vanaf de snelweg, maar wat is het verrassend mooi! Langs de moezel, langs net uitlopende wijngaarden. In een dikke sneeuwbui fietsen we Basel binnen! We hebben het eerste deel gehad, 6 landen en 4 seizoenen.

In de zomer zijn we na een treinreis halverwege de middag in Basel. Het is heel erg warm, we weten de weg en fietsen de stad uit naar een camping. We fietsen langs de Bodensee naar Liechtenstein en Oostenrijk en kamperen weer in Zwitserland. Na Chur gaan we flink klimmen, richting de Splügenpas. Een bergpas beklimmen met bepakking bij 25 graden op de top is eh…best pittig. De afdaling geeft ook al geen verkoeling, hoe verder naar beneden, des te warmer het wordt.

De camping ligt aan het water, we zijn in ons laatste land, Italië! Wat meteen opvalt is geluid van de krekels. Langs het Comomeer, we maken kennis met een uitvinding van Leonardo da Vinci, verkennen Bergamo, overnachten een keer in een kasteel, we kamperen bij de boer (met gebruik van zwembad!), in Modena bezoeken we de werkplaats van Enzo Ferrari, we genieten van de heerlijke koffie onderweg, de mooie dorpspleinen. Op de route ligt ook Vinci, we bezoeken het museum en woonhuis van Leonardo, bovenop een berg tussen de olijfbomen. Nu we er toch zijn, we maken een ommetje via Lucca en Pisa, walgelijk druk, maar erg gaaf om hier op de fiets te zijn!
Dan op naar Volterra, het venijn zit in de staart, een vreselijk warme klim van 15km, maar wat een mooie stad! Het blijft maar warm, in Siena nemen we een hotel met airco (25 graden op de kamer, 40 buiten), de fietsen kunnen op de kamer, wij gaan lopend de stad in, eten op een terras, heerlijk ijs als toetje en dan belanden we bij een openluchtconcert naast de Dom.
Het lijkt nog maar een stukje naar Rome, we kopen onderweg heerlijk vers fruit, de boer wijst ons de kortste weg naar Rome, begrijpt niet dat wij dat niet willen! Door de buitenwijken is wat minder florissant, het laatste stuk fietsen we weer vlak, langs de Tiber, je merkt aan alles dat het centrum dichtbij komt, veel mensen, grote gebouwen en dan ineens zie je de Sint Pieter opdoemen…..wauw!
2375 km, 21000hoogtemeters.